Historie

De oorsprong van boekhandel en uitgeverij Waanders ligt in de Roggenstraat, een smal straatje in de middeleeuwse binnenstad waarin de loop van een eeuwen geleden gedempt riviertje nog valt te herkennen. J.M.W. Waanders opende er in 1836 een bescheiden boekwinkeltje annex uitgeverij en binderij. De oprichter had het vak in de vingers, want na korte tijd verhuisde hij naar de Nieuwstraat. De voortdurende groei onder de opvolgende generatie zorgde voor nieuwe uitbreidingen naar de Melkmarkt en de Grote Markt. In 1904 betrok W.A.H. Waanders dit oude familie huis waar in 1854 zijn echtgenote was geboren. Daar was het waar in 1964 de nog maar 20-jarige Wim Waanders zijn intrede nam. Zijn vader, woonachtig in Voorburg en niet werkend in maar alleen eigenaar van de onderneming, was eerder dat jaar op jonge leeftijd overleden, waardoor het familiebedrijf zonder eigenaar/directeur kwam te zitten. Wim Waanders, die net in Tilburg aan een studie economie was begonnen, nam zijn verantwoordelijkheid; hij zette zijn studie stop en trok naar Zwolle. Net geen tiener meer, stond hij voor de opdracht om het oude familiebedrijf verder uit te bouwen. 

Waanders kweet zich voortvarend van die taak. De boekwinkel draaide goed, de uitgeverij maakte gouden jaren door met series als ‘Ach Lieve Tijd’ en kunstboeken voor nationale en internationale musea en de drukkerij kon zich in hoog tempo moderniseren door de groeiende stroom orders. Nadeel van die voorspoed was dat de boekwinkel stilaan uit zijn jasje groeide.

Het Eiland kwam in beeld. Op de plek van een uitgestrekt parkeerterrein werd een prestigieus woonwinkelcomplex met parkeerkelder gebouwd. In 2002 kreeg de winkel daar de ruimte die het nodig had. Het kon er echter niet de omwenteling maken die Wim Waanders aan het eind van het eerste decennium van de 21ste eeuw voor ogen had. Er moesten meer functies in de winkel gerealiseerd worden. Mensen gaan minder vaak voor enkel een boek naar de stad; ze willen meer beleving, ze willen verrast worden. Waanders dacht aan een restaurant, een podium en de verkoop van nevenartikelen, maar die functies kon hij met geen mogelijkheid kwijt in de winkel op Eiland nummer 3. In het gebouw op nauwelijks een steenworp afstand, de Broerenkerk, kon hij wel al die functies kwijt. Waanders In de Broeren was een feit.