Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s

Expositie van fotograaf Caroline Waltman

Kunstenaar en fotograaf Caroline Waltman toont haar hedendaagse visuele vertaling van de Bijbel ‘Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s’ in Zwolle. Voor het eerst wordt een expositie in zowel Waanders In de Broeren als in Hogeschool Windesheim gehouden. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen op initiatief van Carolien Croon, directeur Bijbels museum. De foto’s van Waltman zijn bij Windesheim en Waanders In de Broeren te bekijken van 3 februari t/m 8 april 2018.

Hoe breng je de eeuwenoude verhalen van de Bijbel tot leven in deze tijd? Kunstenaar Caroline Waltman doet dit met behulp van fotografie. Zij maakte honderden foto’s in en buiten Europa en combineerde deze beelden met verzen uit de Bijbel. Deze eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel was afgelopen maanden te zien in het Bijbels Museum en komt vanaf 3 februari naar Zwolle.

Caroline Waltman (1970) fotografeerde in zestien landen in en buiten Europa. De beelden – deels afgedrukt op levensgroot formaat – zijn zeer divers, van landschappen en stillevens tot portretten en beelden van het dagelijks leven. De verbanden die Waltman legt tussen beeld en tekst zijn soms heel direct, veel vaker juist associatief. Samen vormen de 609 foto’s een eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel. De gekozen Bijbelverzen zijn vertaald in vier talen: Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrinya. Dankzij deze vertalingen, maar ook vanwege de culturele verscheidenheid van Waltmans werk, is de tentoonstelling ‘Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s’ toegankelijk voor een breed en cultureel divers publiek.

Indringend proces
Caroline Waltman heeft meerdere jaren aan het project gewerkt. Het maken van de foto’s, het bestuderen van de Bijbel en het selecteren van de fragmenten vormden een indringend en artistiek uitdagend proces. Het resultaat verscheen eind 2016 in de vorm van de publicatie ‘Paradisewill.com’. De foto’s worden nu – samen met de gekozen Bijbelteksten –tentoongesteld.

Over Caroline Waltman
Kunstenaar Caroline Waltman beweegt zich tussen fotografie, sculptuur, tekst, film en grafiek. Haar werk is meerdere malen geëxposeerd, in binnen- en buitenland. In haar werk onderzoekt Waltman de grillen van herstel. “Ik ben aangetrokken tot grote verbanden maar wordt gedreven door mijn liefde voor het detail.”, aldus Waltman.

Boek
De foto’s – en de bijbehorende verzen – zijn afkomstig uit Waltman’s boek Paradisewill.com dat eind 2016 is verschenen. De selectie foto’s en verzen uit Zie mij vormen een dwarsdoorsnede hiervan.


Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s

Wanneer: 3 februari t/m 21 april 2018
Waar: Hogeschool Windesheim en Waanders In de Broeren*
Toegang: Vrije Entree

* Let op de openingstijden van beide locaties

Meer informatie vindt u op de website van het Bijbels museum