Expositie – Een laatste dans – van Linda Westera

 

Bijzondere bloemtekeningen in de kloostergang

De kunstenares Linda Westera is gegrepen door de schoonheid van het verwelken van de bloemen op haar keukentafel. Juist het proces van verwelken levert voor haar extraatjes op; de bruinen en zwarten die diepte in de kleur brengen, de doorkijkjes die ontstaan als de bloemblaadjes uitdrogen, en de grillige vormen die ontstaan door het gevecht met de zwaartekracht. Westera ontwikkelde een techniek waarbij zowel het levendige als het dorre karakter van de bloemen wordt benadrukt. Daarvoor gebruikt ze houtskool als donkere basis om de frisse kleuren van kleurpotlood zowel te temperen als op te halen. De tulpen, anemonen en narcissen krijgen door het grote formaat (1 meter x 70 cm) een monumentaal karakter. Het is een liefdevolle ode aan hun laatste dans.

De serie bloemtekeningen van Linda Westera staat in de traditie van de Vanitas-kunst. In de Vanitas-kunst wordt door o.a. verwelkte bloemen de ijdelheid en leegheid van het aardse gevisualiseerd.

Linda Westera werkt, sinds ze in 1991 afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens Kampen, als beeldend kunstenaar in haar atelier in Kampen. En op reis.  Niet gehinderd door een dwingende keuze voor één bepaalde techniek of stijl pakt ze op wat op haar pad komt. Als ze zich eenmaal in een onderwerp vastbijt werkt ze die gewetensvol uit in serie. Dit levert gevarieerd werk op dat zich niet makkelijk in één alinea laat vatten. Haar werk bestaat uit tekeningen, grafiek, schilderijen en foto’s.

 

 

 

 

In de kloostergang van Waanders In de Broeren is de expositie ‘Een laatste dans’ te zien van 25 mei tot en met 31 augustus.