Expositie – Om de vorm – van beeldend kunstenaar en houtdraaier Maria van Kesteren

Soberheid, puurheid en integriteit

De indrukwekkende objecten van de kunstenares Maria van Kesteren zijn vanaf 15 mei te bezichtigen op de derde verdieping van Waanders In de Broeren.

Maria van Kesteren (Leiden, 1933) ontdekte in haar jonge jaren haar artistieke talent tijdens een verblijf in Frankrijk, als assistente van de kunstenaar Kiddy Esmerian. Toen ze in 1959, na haar terugkeer in Nederland, in de leer ging bij de Nederlandse houtdraaier Henk van Trierum, wist ze dat ze haar roeping gevonden had. Sindsdien is Van Kesteren actief als houtdraaier, glaskunstenaar en sieraadontwerper. Zij maakt siervoorwerpen als schalen, urnen en dozen van onder meer hout, keramiek, kunststof en glas en woont en werkt in Hilversum.

Vanaf de jaren zestig, na haar eerste tentoonstelling bij Galerie Kapelhuis in Amersfoort, wordt haar werk tentoongesteld in binnen- en buitenland. Hoogtepunten waren haar tentoonstellingen in Museum Boijmans van Beuningen (1980) en het Stedelijk Museum Amsterdam (1982 en 1995). Maria heeft o.a. de Cultuurprijs van de gemeente Hilversum (1991) gewonnen en de Kho Liang Ie-prijs (1994).

Het overgrote deel van haar collectie bestaat uit houten objecten, die alle uitgaan van de cirkel. Maria wordt geboeid door de tientallen, zo niet honderden variaties die binnen deze basisvorm bestaan en voelt zich soms uitgedaagd om de afgeronde perfectie van de cirkel aan te tasten. Al haar objecten hebben een of meerdere groeven, gleuven, spleten of holtes die een binnenruimte suggereren, waarmee ze eindeloos variaties laat ontstaan. Ze werkt vooral met de Nederlandse houtsoorten iep, linde en esdoorn

Maria wordt geïnspireerd door kunst, design en architectuur, maar zeker ook door alledaagse visuele vormindrukken en de regelmaat en harmonie van het Hollandse polderlandschap. Ze is gefascineerd door de cirkel en onderzoekt de vele mogelijkheden ervan. Haar werk is te omschrijven als puur, minimalistisch, oorspronkelijk, sober, integer en van een intelligente eenvoud.

Tevens is het boek Om de vorm (€15,-) over het leven en werk van Maria van Kesteren gedurende de expositie bij Waanders In de Broeren te verkrijgen.