Foto-expositie ‘Leven in de Schaduw’ van Sacha de Boer

Over kinderen en albinisme

Op het plein voor Waanders In de Broeren wordt een bijzonder vormgegeven expositie gerealiseerd. Van 10 april t/m 6 mei 2018 zijn foto’s en verhalen over albinisme in Tanzania te zien. Sacha de Boer, oud-nieuwslezeres en fotografe reisde samen met het Liliane Fonds af naar Tanzania om daar een reportage te maken over het leven van kinderen met albinisme.  Het resultaat is een indringend fotoportret van vier kinderen met albinisme en de omstandigheden waarin zij noodgedwongen leven.

In Tanzania worden magische krachten toegekend aan lichaamsdelen van mensen met albinisme, in het bijzonder kinderen. Een huiveringwekkende realiteit. Kinderen met albinisme lopen dagelijks het gevaar om verminkt of vermoord te worden door mensen die hun lichaamsdelen voor duizenden dollars doorverkopen aan medicijnmannen. Ze leven weggestopt in opvanghuizen, vaak ver van hun ouders. Letterlijk en figuurlijk leven deze kinderen in de schaduw, weg van het voor hun schadelijke (zon-)licht en van het geweld door de gemeenschap.

Een beter leven voor kinderen met albinisme
Het Liliane Fonds werkt de komende jaren samen met Human Rights Watch en lokale partners aan een veiligere en meer inclusieve omgeving voor kinderen met albinisme in Tanzania. Met financiele steun van de Nationale Postcode Loterij is een project opgestart om de omstandigheden voor deze kinderen te verbeteren en gemeenschappen, lokale en nationale organisaties bewust een weerbaar te maken.

Het Liliane Fonds zet zich in voor kinderen met een beperking in ontwikkelingslanden. En dus ook voor kinderen met albinisme in Tanzania. Human Rights Watch heeft tientallen jaren ervaring met het onderzoeken van schendingen van mensenrechten, het boven tafel krijgen van feiten en pleiten voor verandering.

Expositie in het centrum van Zwolle
Om ook bij het brede publiek van Nederland aandacht te vragen voor de situatie van kinderen met albinisme in Tanzania maakte Sacha de Boer op verzoek van het Liliane Fonds een fotoreportage. De verrassende expositie die hiervan is gemaakt, is eerder te zien geweest in Den-Haag, Rotterdan, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Groningen en reist nu door naar de stand Zwolle.

De expositie zal van dinsdag 10 april t/m zondag 6 mei te zien zijn in Zwolle, op het pleintje Achter de Broeren, tegenover de winkel. Bij deze bijzondere expositie gaat de bezoeker zelf op onderzoek uit en kijkt letterlijk met de ogen van Sacha de Boer mee door de lens van haar camera. De zwart-wit foto’s van Sacha de Boer zijn ‘verborgen’, net als de vier kinderen met albinisme in Tanzania die door haar zijn geportretteerd.

Indrukwekkend fotoboek
Bij de expositie hoort ook een fotoboek met dezelfde titel: ‘Leven in de Schaduw’. Het prachtig vormgegeven is natuurlijk bij Waanders In de Broeren te koop. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar het Liliane Fonds.

Signeersessie Sacha de Boer
Ter gelegenheid van deze expositie bezoekt Sacha de Boer op zaterdag 28 april tussen 13.00 en 14.30 uur Waanders In de Broeren. U kunt met haar kennismaken en het boek ‘Leven in de Schaduw’ laten signeren. Natuurlijk zullen we ook andere titels in huis hebben waarin de prachtige foto’s van Sacha de Boer te zien zijn.