Thema-avond Bezetting en Bevrijding

Een avond om terug te denken aan de bezettingsjaren en de bevrijding van Nederland

Elk jaar herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we onze vrijheid op 5 mei. Zeer belangrijke dagen in het jaar, waar we ook bij Waanders In de Broeren graag bij stil staan.  Op donderdagavond 26 april organiseren we een thema avond waarbij een aantal sprekers zal vertellen over de bezettingsjaren, de bevrijding en het begrip vrijheid vanuit verschillende perspectieven.

De avond bestaat uit drie onderdelen: Peter Huijs en Dick van Niekerk vertellen over dit thema vanuit een historisch-filosofisch perspectief. Daarnaast zal Wim Neevel, voorzitter van de Stichting Judaica Zwolle, vertellen over het boek en het project ‘Jodenvervolging in twaalf portretten’.
Recent is deel 4 uit de serie Joodse Huizen uitgebracht. Schrijver Gerko Warner en Gert Jan de Vries, mede-initiator en schrijver van deze boekenreeks, komen vertellen over de verhalen uit het boek en over de gedachten achter deze serie.

Peter Huijs en Dick van Niekerk over ‘Coornhert – Licht in Europa’
Peter Huijs en Dick van Niekerk geven een lezing over het recent in herdruk genomen boek van Jan Peter Burger over de filosoof D.V. Coornhert: ‘Coornhert – Licht in Europa’ over hoe een Amsterdamse filosoof de grondslagen legde voor de moderne wereld. ‘Coornhert leverde een grote bijdrage aan de vorming van de onafhankelijke Nederlandse geest – in taal, denken en expressie. Veel van de filosofie van verdraagzaamheid die Coornhert uitdraagt in zijn Wellevenskunst vindt nog steeds weerklank. Ook in zijn tijd was het vluchtelingenprobleem overweldigend groot – en Coornhert, zelf een groot deel van zijn leven vluchteling, wist woorden te geven aan de collectieve verantwoordelijkheid van de samenleving.’  Peter Huijs en Dick van Niekerk beide als redacteur/uitgever werkzaam bij Rozekruis Pers spreken met passie en inhoud over deze ‘denker des vaderlands’.

Jodenvervolging in twaalf portretten – Wim Neevel
Wie inzicht wil krijgen in wat het betekende om Jood te zijn onder de terreur van de nazi’s, kan het beste proberen de gevolgen ervan op individueel niveau te begrijpen. Daarom is het boek ‘Jodenvervolging in twaalf portretten’ uitgebracht. In dit boek worden de persoonlijke levensverhalen geschetst van Joodse Zwollenaren die leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog en die de Holocaust aan den lijve ondervonden. Wim Neevel is vanuit de Stichting Judaica Zwolle nauw betrokken geweest het project ‘Jodenvervolging in twaalf portretten’Meer informatie over dit project op www.judaica-zwolle.nl.

Gerko Warner en Gert Jan de Vries ‘Joodse Huizen 4’
Hoe zag dat vooroorlogse joodse leven in Nederland eruit? Wat gebeurde er in de zesendertigduizend huizen die door joodse landgenoten werden bewoond? Wat voor samenleving is voorgoed verdwenen? De huizen zijn er nog. Zij vertellen hun verhaal, door de getuigenissen van overlevenden, familieleden, buren, vrienden, kennissen, geschiedschrijvers. Gerko Warner heeft geschreven over een Joods huis in Ommen en zal dit verhaal vertellen tijdens de lezing.
Gert Jan de Vries vertelt het verhaal van Stef de Vries, over de oprichting van de HEMA

Historicus en tv-presentator (Andere Tijden) Hans Goedkoop zei hierover over Joodse Huizen 4:

‘Wat een werk (….), om in al die vooroorlogse huizen het leven terug te roepen uit die minimale glimpen die er nog van over zijn – de plek, de burgerlijke stand, herinneringen, foto’s soms, een briefje. En wat een liefde waarmee de schrijvers van deze huizenportretten elk hun eigen vorm kiezen om het verleden op te roepen, soms heel sec en soms ook haast als een roman. (….)

Zo bouwen deze verhalen een hele wereld op. Een gemeenschap. (..…) Dat is de verdienste en de overwinning van Joodse Huizen. Een papieren wederopbouw van het vooroorlogse leven.’

Thema-avond In de Broeren
Datum: 26 april
Tijd: 19.00 – 20.30 uur
Entree: vrij, om rekening te houden met uw komst verzoeken wij u zich aan te melden via onderstaand aanmeldformulier.