Tromp van Goor

‘Een nieuw monumentaal geluid’

Op Open Monumentendag zaterdag 8 september bespeelt organist Tromp van Goor om 13.00 het Scheuer-orgel in onze monumentale boekenkerk.

Zwollenaar Tromp van Goor is ruim 30 jaar musicus en was jarenlang organist in de Zuiderkerk. Momenteel is hij kerkmusicus van de Rooms Katholieke kerk van Zwolle. Verder is hij hij verbonden als organist aan de Jozefkerk en inval-organist van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek.

De Broerenkerk dankt haar kostbare orgel aan de welgestelde vrijgezel en kerkvoogd Pieter Queijsen (1755-1831). Aan het eind van zijn leven schonk hij aan de Broerenkerk (1824) en aan de Bethlehemkerk (1826) een orgel. Het orgel in de Broerenkerk is in 1824 gebouwd door de Zwolse orgelbouwer J.C. Scheuer en verkeert na al die jaren nog bijna geheel in zijn oorspronkelijke staat. Voor kenners valt het te omschrijven als ‘een instrument zonder bovenwerk maar met een rugwerk in ondiepe kast’. Vooral het rugwerk is het best bewaarde dat Scheuer gemaakt heeft.
De karakteristieke klanken van het orgel zijn nog steeds zeer de moeite waard om beluisterd te worden. Het Scheuer-orgel wordt dan ook nog regelmatig bespeeld door verschillende organisten.

Tromp van Goor speelt op 8 sept. werken van o.a. Bach, Krebs en Francaix en als uitsmijter een improvisatie op een Zwols volksliedje, waarin het Zwolse orgel zijn plek goed duidelijk maakt! En er mag meegezongen worden…